WAT VOOR TRAINING ZOEK JE IN EEN DOJO?

Als je op zoek bent naar een Dojo/Sportschool om aan jezelf te werken, dan wordt er vaak maar aan 1 ding gedacht. Terwijl de lessen uit meerdere onderdelen kunnen bestaan. 

Elke stijl bestaat uit verschillende onderdelen.  Die op zichzelf staan, maar ook bijdragen aan andere onderdelen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Om zo te zien of een Dojo bij je past. En dat een Dojo bij zijn trainingen ook aangeeft wat er getraind wordt. 

 

 

 

 ZELFBESCHERMING        EN          ZELFVERDEDIGING

   Een gevecht VOORKOMEN            Uit een gevecht WEGKOMEN

 

 

 

 

0 ZELFBESCHERMING (Weerbaarheid)

Een gevecht/ onplezierige situatie voorkomen door; houding, gedrag, een andere route nemen en op je omgeving te letten.

(Onderstaande onderdelen dragen bij aan de groei van je Weerbaarheid.)

 

 

1 ZELFVERDEDIGING/ SELF DEFENCE

Uit een situatie komen waarin je niet wil zijn. Situatie proberen te de-escaleren. Niet vechten om te winnen, maar om niet te verliezen. Vechten voor behoud en bescherming van jezelf en anderen. Proberen zonder schade weg te komen. (Fysiek en wetmatig) Beide partijen hebben verschillende doelen. Moet gericht effectief zijn. Tegen situaties van 1 of meerdere tegenstanders.

 

2 KRIJGSKUNST/ MARTIAL-ARTS

Voor zelfontwikkeling, lichaamsbeweging en -onderhoud. Filosofie van de stijl leren in de technieken en manier van uitvoeren. Vormen oefenen en deze perfectioneren en zo er schoonheid in aanbrengen. Deze vormen bevatten bruikbare principes.

 

3 VECHTSPORT/ SPORT MARTIAL-ARTS/ COMBAT SPORTS

Om fit en sterk te worden. Vechten tegen een gelijke met hetzelfde doel en stemmen allebei daarin. Vechten in wedstrijdverband.  (Voornamelijk) 1 op 1 gevechten. Het gevecht is voorbij na verlies, winst of als de tijd voorbij is. Vechten om te winnen. Altijd met vechten bezig.

 

4 KRIJGSTECHNIEKEN/ TECHNIQUES OF WARFARE

Gericht om de ander (permanent) uit te schakelen. Ontwikkeld in de strijd. Effectief zonder poespas.

 

In onze Dojo worden vrijwel alle onderdelen in de lessen gegeven, behalve het onderdeel 3 VECHTSPORT.

Onze trainingen zijn niet gericht op wedstrijden. Mocht dit iets zijn waarnaar gezocht wordt in trainingen, dan is het raadzaam een andere Dojo hiervoor te zoeken.

Ook belangrijk; bij ons is het geen sportschool waar fitness wordt beoefend en wordt gekeken naar opbouw van "muscle mass". Maar trainen wij in onze Dojo op vaardigheden en "muscle memory" voor zelfverdediging en zelfontwikkeling.